Svensk politisk nutid

Den svenska nutiden när det gäller det politiska landskapet har mycket att erbjuda. För vissa partier, då i synnerhet Socialdemokraterna, kan det kännas tungt. Inte minst med den historia av statsministrar och goda valresultat som S har lyckats ta fram. Men för andra partier, eller för den neutrala, innehåller det moderna politiska Sverige större glädje.

Nya partier, nya valresultat

Det som troligtvis inneburit störst skillnad för den svenska politiken är Sverigedemokraterna. Partiet, vars partiprogram, förändrats kraftigt sedan de grundades 1988, har gått från att vara en kaxig uppstickare, till att bli en utmanare i toppen.

Trots det är Socialdemokraterna fortfarande det största svenska riksdagspartiet, och Moderaterna befäster sin andraplats. Men efter valet 2018 utmanade SD på allvar Moderaterna som andra största parti. Det fanns till och med ett tag då Sverigedemokraterna hade målsättningen att gå ikapp ”sossarna” i opinionsundersökningen. Det gick dock inte vägen och det socialdemokratiska arbetarepartiet befäster än sin roll som det största partiet i landet. Det innebär dock inte att S och hela Sveriges riksdag inte står inför ett par tuffa utmaningar. Inte minst den som kommer att innefatta att bilda regering efter valet 2022, kanske den största utmaningen hittills.