Svensk politisk historia

I och med Palmes bortgång i februari 1986 innebar det stora förändringar för Sverige. Även om det inte innebar direkt kom högern att ta över mer och mer i den svenska politiken.

Carl Bild första moderate statsminister

Året var 1986 när Palme sköts, men även efter det lyckades Socialdemokraterna att hålla sig kvar vid sin regeringsmakt fram till 1991. Det var dock ett historiskt år för den svenska högern. Det var nämligen då som Carl Bild lyckades bli Moderaternas första statsminister någonsin.

Han blev dock inte särskilt långvarig, då han tre år senare röstades bort och Ingvar Carlsson gjorde comeback på Rosenbad. Däremot inte en särskilt lång sådan, då han två år senare avgick och lät Göran Persson ta över. Persson satt i tio år, fram till 2006, vilket var ännu en vändpunkt för Socialdemokraterna i Sverige.

Carl Bildt var då tillbaka, men då i form av utrikesminister åt Fredrik Reinfeldt. I modern historia har Socialdemokraterna, efter två mandatperioder av Reinfeldt och Alliansen, lyckats erövra regeringsmakten igen. Det är dock inte med några siffror i närheten av de historiska valresultaten, från förr som i vissa fall slutade i egen majoritet. Något som känns långt borta idag.